16/8 Aralıklı Oruç: Kilo Verme Sürecinizi Hızlandırın

16/8 Aralıklı Oruç: Kilo Verme Sürecinizi Hızlandırın

Son zamanlarda popüler hale gelen aralıklı oruç, kilo verme sürecinizi hızlandırdığı gibi vücudunuzu onarmaya da yardımcı oluyor. Özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği aralıklı oruç diyeti, kilo kaybını desteklemenin yanında kan şekeri kontrolünde de iyileştirmeler sağlayarak ömrü uzatıyor.

ABONE OL
1 Nisan 2023 23:48
16/8 Aralıklı Oruç: Kilo Verme Sürecinizi Hızlandırın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda popüler hale gelen aralıklı oruç, kilo verme sürecinizi hızlandırdığı gibi vücudunuzu onarmaya da yardımcı oluyor. Özellikle kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği aralıklı oruç diyeti, kilo kaybını desteklemenin yanında kan şekeri kontrolünde de iyileştirmeler sağlayarak ömrü uzatıyor.

16/8 Aralıklı Oruç Nedir?

16/8 aralıklı oruç yöntemi, gün içinde 8 saat kalori içeren gıdaların tüketimine izin verirken, kalan 16 saat boyunca yalnızca su ve bitki çayları tüketilmesine dayanıyor. Aşırı olmamak şartı ile sütsüz ve şekersiz kahve tüketimi de olabiliyor. Bu döngü kişisel tercihlerinize göre istediğiniz sıklıkta uygulanabiliyor.

Nasıl Başlamalı?

Sekiz saatlik bir yeme aralığı seçerek başlayabilirsiniz. Yiyecek alımınız belirlemiş olduğunuz sekiz saatlik aralık içinde olmalı. En çok tercih edilen yöntem, kahvaltıyı atlamak ve öğle ile akşam arasındaki 8 saatlik süreyi kullanarak 2 ana öğün ve birkaç ara öğün yapmak. Bu sayede akşam yemeğinden sonra yemeyi bırakarak ertesi gün öğleye kadar oruç tutmuş oluyorsunuz.

16/8 aralıklı orucun faydalarından yararlanmak için yemek yediğiniz aralıklarda sağlıklı besin seçimi yapmanız gerekiyor. Mümkün olduğunca sağlıklı, besleyici ve doğal gıdaları tercih etmelisiniz.

16/8 Aralıklı Orucun Faydaları

16/8 aralıklı oruç, günün 16 saati aç kalıp kalan 8 saatte yemek yemenize izin veren bir diyet türüdür. Bu diyet, kilo vermenize, kan şekeri seviyenizi düzenlemenize, beyin fonksiyonlarınızı arttırmanıza ve yaşlanmanın etkilerini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Etkili kilo kayıpları

Gıda alımını belli zaman aralıklarıyla sınırlandırmak, gün boyu alınan kalorileri azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca yapılan çalışmalar aralıklı orucun iştahı baskıladığını, metabolizmayı hızlandırdığını ve kilo kaybını arttırdığını gösteriyor.

Kan şekerini düzenleme

Açlık insülin seviyelerinde %31, kan şekerinde ise %3-6 arasında bir düşüş sağlayarak kontrol altında tuttuğu belirtiliyor.

Uzun ömür

Bazı hayvansal çalışmalarda aralıklı orucun ömrü uzattığı görülüyor fakat insanlar üzerinde yapılan çalışmalar şu an için sınırlıdır.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirme

Aralıklı oruç, beyin fonksiyonlarını da iyileştirebiliyor. Yapılan araştırmalar, aralıklı orucun beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olduğunu ve hafızayı güçlendirdiğini gösteriyor.

İnsülin direncini azaltma

Aralıklı oruç, insülin direncini azaltarak tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Daha sağlıklı bir kalp

Aralıklı orucun düzenli uygulanması, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

16/8 Aralıklı Orucun Dezavantajları

  • Herkes için uygun olmayabilir.
  • Yemek yemeyi sekiz saat ile sınırlandırmak, bazı insanların normalden fazla yemesine sebep olabilir. Bunun sebebi ise oruçlu geçen zamanları telafi etme isteği oluyor.
  • Bu durum sindirim sorunlarına, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının oluşmasına ve kilo alımına sebep olabiliyor.
  • Aralıklı oruca başlamak isterseniz bunu aşamalı şekilde yapmalı ve olumsuz belirtilerin gözlenmesi halinde ise bırakmalı veya uzman tavsiyesi almalısınız.

Son Mesaj

16/8 aralıklı oruç, belirlenen 8 saatlik süreçte yemek yemek ve kalan 16 saatlik süreçte oruç tutmak şeklinde uygulanıyor. Sağlıklı besinlerden yararlanarak kalorisiz içeceklerin tüketilmesi, aralıklı orucun faydalarından yararlanmak için önemlidir. Ancak, aralıklı orucun dezavantajlarını da göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir yaşam tarzı için uzman tavsiyesi almanız önerilir.

Kaynaklar:

  • Antoni, R., et al. (2018). The effects of intermittent fasting on human and animal health. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 21(5), 337-342.
  • Harvie, M. N., & Howell, A. (2017). Potential benefits and harms of intermittent energy restriction and intermittent fasting amongst obese, overweight and normal weight subjects—a narrative review of human and animal evidence. Behavioral Sciences, 7(1), 4.
  • Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Research Reviews, 39, 46-58.
  • Patterson, R. E., & Sears, D. D. (2017). Metabolic effects of intermittent fasting. Annual Review of Nutrition, 37, 371-393.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.