Sürdürülebilir beslenme, son yıllarda giderek daha fazla önem kazanan bir kavram haline geldi. Dünya nüfusunun artması ve iklim değişiklikleri, sürdürülebilir beslenme konusunu daha da önemli hale getirdi. Gıda israfının artması, gelecekteki ihtiyaçların karşılanmasını tehdit ederken, sürdürülebilir beslenme konusunda neler yapabileceğimize dair arayışımız da arttı.
Sürdürülebilir beslenme, güvenilir, sağlıklı, besleyici ve çevresel etkisi düşük beslenmeyi tanımlar. Bir beslenmenin sürdürülebilir olması için ekonomik, herkes tarafından ulaşılabilir, adil ve gıda güvenliğine katkı sağlayan içeriklerde olması gerekmektedir.
Beslenme seçimlerindeki küçük değişimler, büyük dönüşümleri beraberinde getirir. Bu yüzden, sürdürülebilir beslenme için neler yapabileceğimize dair öneriler oldukça önemlidir. Örneğin, yeterli ve dengeli beslenmek, hayvansal kaynaklı proteinleri azaltarak bitkisel kaynaklı proteinleri arttırmak, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, baklagiller, tam tahıllar ve yağlı tohumlar gibi sağlıklı gıdaların tüketimini arttırmak, sürdürülebilir balıkçılık ile avlanmış (sezonunda avlanmış) balıkları tercih etmek, sebze ve meyveleri mutlaka mevsiminde tüketmek, ideal kiloda kalmak ve beslenme alışkanlıklarımızı sürdürülebilir hale getirmek, sürdürülebilir beslenme için atabileceğimiz adımlardan bazılarıdır.
Sürdürülebilir Diyet Modeli ‘’Akdeniz Diyeti’’ Oldu!
Akdeniz diyeti, toprak, su ve enerji kaynaklarına olan talebi azalttığı için sürdürülebilir bir diyet modeli olarak kabul edilir. Bitki merkezli bir diyet olan Akdeniz diyeti, son 10 yılda hem düşük sera gazı emisyonları hem de düşük su ayak izleri nedeniyle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamıştır.
Karbon ayak izi, sera gazlarının çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak bilinen karbondioksit cinsinden ölçülen sera gazları, çiftlik hayvanlarının çıkardığı metan gazı arttıkça küresel ısınmayı hızlandırır. Kırmızı et tüketimi ise doğal kaynakların ömrünü azaltır ve küresel ısınmaya sebep olur. Besin seçimlerimiz, iklim sorunlarının çözümünde büyük bir rol oynamaktadır.
Mutfakta Gıda İsrafına Dur Deyin!
Gıda israfının önemli bir sorun haline gelmesi, özellikle son yıllarda sıkça gündeme gelmektedir. Bu yüzden, evde gıda israfını engellemek için birtakım adımlar atmak oldukça önemlidir. Planlı ve haftalık alışveriş yapmak, buzdolabını doğru yerleştirmek, derin dondurucuyu kullanmak, sebze ve meyveleri kökten uca kullanmak, artan sebzelerden turşu yapmak ve olgun meyvelerden reçel yapmak, evde gıda israfını önlemek için atabileceğimiz adımlardan bazılarıdır.
Sürdürülebilir beslenme ve gıda israfı konuları, giderek daha fazla kişinin ilgisini çekmektedir. Bu konularda farkındalık yaratmak, doğanın korunması ve gelecekteki ihtiyaçların karşılanması için oldukça önemlidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.