Londra Queen Mary Üniversitesi (QMUL) tarafından ortaklaşa yürütülen yeni bir araştırmaya göre, bal arıları, hasta olsalar bile kovanlarının iyiliği için çalışmaya devam için çevreyi verimli bir şekilde tarayabiliyorlar.
Arıların enfeksiyon veya virüs kaptıklarında bile çevik kaldıklarını ve çevrelerini araştırıp yanıt verebildiklerini göstermek için kullanıldı ilk kez radar teknolojisi kullanıldı.
Balarıları, çiçek tarlaları ile kovanları arasında, çoğu zaman yüzlerce hatta binlerce metre mesafe arasında yorulmadan gidip gelirler. Olağanüstü yön bulma becerileri, oryantasyon uçuşlarında buldukları ve ezberledikleri ağaçlar veya evler gibi belirgin işaretlere dayanır.
Uzmanlar, normalde arı tarafından taşınan nektar veya polenden çok daha hafif olan küçük bir dipol anten olan bir aktarıcıyı arının göğüs kafesine yerleştirdiler. Her bir arıyı tek tek izleyerek, aktarıcıdan nerede ve nasıl uçtuğunu gösteren bir radar sinyali alıyorlardı.
Exeter Üniversitesi’nden yardımcı yazar Profesör Juliet Osborne şunları söyledi: “Uçan arıları harmonik radar sistemiyle tek tek takip ettik. Bu, sırtlarına çok hafif bir anten takmayı gerektiriyor ancak ne kadar hızlı uçtuklarını ya da ne kadar nektar topladıklarını etkilemiyor. Arının nerede uçtuğuna dair bu ayrıntılı verileri elde etmek için hala tek yöntem bu.”
Arılar da insanlar gibi hastalanabilir ve hastalık dönemlerinde etrafta dolaşmak çok zor hale gelebilir. Ancak bu çalışma, çok hasta arıların bile Lévy uçuş modelleri olarak adlandırılan yöntemlerle çevrelerini en iyi şekilde arayabildiklerini gösteriyor.
QMUL Biyolojik ve Kimyasal Bilimler Okulu’ndan çalışmanın başyazarı Dr. Stephan Wolf şunları söyledi: “Gözlemlediğimiz bal arılarının son derece sağlam arama yetenekleri vardı, bu da bunun öğrenilmekten ziyade arılarda kalıtsal olabileceğini, arıları patojenlere ve muhtemelen diğer stres faktörlerine dayanacak kadar güçlü kıldığını ve örneğin yiyecek arayarak kolonilerine katkıda bulunmalarına izin verdiğini gösteriyor.”
Lévy arama modelleri, erken dönem insan avcı-toplayıcıları da dahil olmak üzere hayvanlar aleminde bulunan doğal bir matematiksel modeldir ve avı takip etmek veya eş aramak gibi belirli hareketleri tanımlar. Bu örüntü, kısa adım kümeleri ile aralara serpiştirilmiş daha uzun adımlar arasında gidip gelir ve bu da bireyin geniş yüzey alanlarını verimli bir şekilde taramasını sağlar.
Scientific Reports dergisinde yazan ekip, bir virüs ve mantar benzeri bir hastalıktan farklı derecelerde etkilenen altı arı grubunu izledi. 78 arının uçuş davranışları gözlemlendi.
Araştırmacılar, sağlıksız arıların sağlıklı arılar kadar uzağa ya da uzun süre uçmadıklarını, ancak aynı şekilde aramaya devam ettiklerini keşfetti ve bu da örüntünün içsel olduğunu düşündürdü.
Çalışma, arı tozlaştırıcıları gibi ekolojik kilit türler de dahil olmak üzere hayvanların çevreleriyle etkileşim biçimlerini etkileyen bir dizi olumsuz faktörü daha iyi anlamak ve nihayetinde azaltmak için yeni yollar açıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.