Google’ın Bard’ından Microsoft’un yeni Bing’ine, işte yapay zekalı chatbot alanındaki tüm büyük rakipler.
ChatGPT’yi çevreleyen tüm bu heyecanla, diğer şirketlerin yapay zeka destekli chatbot oyunundan bir parça almak için yarışması şaşırtıcı değil. Şirketler, yapay zeka endüstrisinde belirleyici bir anda olduğumuzu ve gelişmekte olan teknolojiyi benimseyen ve geliştiren ürünlerin bildiğimiz teknolojiyi yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olabileceğini iddia ediyor – Büyük Teknoloji hiyerarşisini sarsmaktan bahsetmiyorum bile.
Bahisler yüksek ve teknolojinin en büyük oyuncuları, YZ’deki atılımlar onu kullanıcılar için daha erişilebilir – ve çok daha ilginç – hale getirirken geride kalmak istemiyor. Microsoft ve Google gibi teknoloji devleri, büyük dil modelleri (LLM’ler) kullanarak oluşturdukları diyalogsal yapay zeka araçlarının versiyonlarını çoktan tanıtmış olsalar da, daha az bilinen diğer şirketler de kendilerini bu karışımın içine atarak bir yapay zeka hesaplaşmasına zemin hazırladılar.
Burada, ChatGPT’ye meydan okumak veya başarısının üzerine inşa etmek isteyen tüm şirketlerin ve yapay zekalı sohbet robotlarının bir listesini hazırladık.
Microsoft ile başlayalım. Şirket, çevrimiçi arama yapma şeklimizi değiştirmeyi vaat eden “yeni” Bing’in lansmanıyla birlikte ilk chatbot çıkışını yaptı. Ayrıca Edge tarayıcısına yapay zeka destekli araçlar yerleştirdi.
OpenAI’nin büyük yatırımcılarından biri olan Microsoft, “daha da güçlü” olduğunu söylediği bir yapay zeka aracı oluşturmak için ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiden yararlandı. Şimdiye kadar, sonuçlar etkileyici ve gerçekten raydan çıkmış arasında gidip geldi.
Google, Microsoft’un şirketin ana işi olan arama faaliyetlerine meydan okuma potansiyeline sahip bir yapay zekalı sohbet robotunu piyasaya sürmesine izin veremezdi. Bu nedenle kendi yapay zekalı sohbet robotu Bard’ı duyurmak için acele etti, ancak hala yetenekleri hakkında pek bir şey bilmiyoruz.
Google CEO’su Sundar Pichai’ye göre şirket, “yeni ve yüksek kaliteli yanıtlar sağlamak için web’deki bilgilerden yararlanan” diyalogsal yapay zeka hizmetini güçlendirmek için kendi bünyesindeki büyük dil modeli LaMDA’yı kullanıyor. Google, sohbet robotunu bebek partisi planlamak, Oscar adayı iki filmi karşılaştırmak ve buzdolabınızdaki malzemelere göre yemek tarifi fikirleri almak gibi bir dizi görev için kullanabileceğinizi söylüyor.
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta da gözünü yapay zekaya dikmiş durumda. Bilim insanlarına ve araştırmacılara akademik makalelerin özetleri, matematik problemlerine çözümler, moleküllere açıklama ekleme yeteneği ve daha fazlasıyla yardım sağlamak için tasarlanmış bir dil modeli olan Galactica’yı geliştirdi.
Meta, botu “48 milyondan fazla makale, ders kitabı, referans materyal, bileşik, protein ve diğer bilimsel bilgi kaynakları” üzerinde eğittiğini söylese de, şirket geçtiğimiz Kasım ayında botu halka açık bir beta olarak kullanıma sunduğunda bot hayal kırıklığı yaratan sonuçlar verdi. Bilim camiası aracı şiddetle eleştirmiş, bir bilim insanı yanlış ya da önyargılı yanıtları nedeniyle “tehlikeli” olarak nitelendirmişti. Meta sadece birkaç gün sonra sohbet botunu çevrimdışı hale getirdi.
Galactica, Meta’nın bir yapay zeka modeli geliştirmeye yönelik ilk girişimi değil. Ayrıca bir tür dijital asistan gibi davranması beklenen BlenderBot 3’ü de yarattı. Meta bu botu geçtiğimiz Ağustos ayında halka sundu ve pek de etkileyici olduğu söylenemez. Vox’tan Kelsey Piper, sohbet botunu test ederken cevaplarının “gerçekten zayıf” olduğunu söyledi ve ChatGPT’nin üzerine inşa edildiği GPT-3’ü BlenderBot’tan “çılgınca daha iyi” olarak nitelendirdi. BlenderBot 3, Meta CEO’su Mark Zuckerberg’i kötülemesine ve her türlü saldırgan şeyi söylemesine rağmen hala çevrimiçi olarak kullanılabiliyor.
2021’de eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan bir yapay zeka araştırma şirketi olan Anthropic, henüz tam olarak halka açılmamış olan Claude adlı bir Chat-GPT rakibi üzerinde çalışıyor. Google, 2022’nin sonlarında Anthropic’e 300 milyon dolar yatırım yaptı.
Şirket, sohbet robotunu Anayasal Yapay Zeka adını verdiği bir metodoloji kullanarak geliştirdi. Çerçeve hakkında burada bir araştırma makalesi var, ancak kısaca, Anthropic’in dil modelini, yanıtlarını otomatik olarak revize etmek için kullandığı yaklaşık 10 “doğal dil talimatı veya ilkesi” ile eğitmesini içeriyor. Anthropic’e göre sistemin amacı, insan geri bildirimini dahil etmeden “daha iyi ve daha zararsız yapay zeka asistanları yetiştirmek”.
İki eski Salesforce çalışanı tarafından kurulan You.com, kendisini “kontrol ettiğiniz arama motoru” olarak tanıtıyor. İlk bakışta tipik bir arama motoru gibi görünebilir, ancak Microsoft’un Bing’de denediği gibi çalışan yapay zeka destekli bir “sohbet” aracıyla birlikte geliyor.
You.com, YouChat adlı sohbet robotunu ilk olarak Aralık 2022’de tanıttı ve şirketin “yapay zeka destekli konuşmalar, You.com uygulamaları, web bağlantıları ve alıntılarla harmanlanmış” C-A-L modeli üzerine inşa edildiğini söyledi. Tıpkı Microsoft’un yapay zekası gibi YouChat de çeşitli sorgulara açıklamalı yanıtlar verebiliyor, web’deki makalelerin özetlerini oluşturabiliyor, kod üretebiliyor, denemeler yazabiliyor ve daha fazlasını yapabiliyor.
You.com, kullanıcılara yapay zeka destekli bir sohbet robotuna erişim sağlamanın yanı sıra, kısa süre önce yazılı bir açıklamaya dayalı görüntüler oluşturmak için kullanabileceğiniz Stable Diffusion 1.5, Stable Diffusion 2.1 ve Open Journey dahil olmak üzere yerleşik yapay zeka görüntü oluşturucu modelleri ekledi. Motor ayrıca arama sonuçlarınızı Reddit, TripAdvisor, Wikipedia ve YouTube gibi sitelerdeki ilgili yanıtlara göre ayırırken web’den standart sonuçlar da sağlıyor.
Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba da yapay zekalı chatbot trendini yakaladı. Şubat ayı başında bir şirket sözcüsü CNBC’ye yaptığı açıklamada, şirketin kendi bünyesinde bir Chat-GPT rakibini test ettiğini söyledi. Alibaba’nın 2017’den bu yana üretken yapay zeka ile deneyler yaptığı bildiriliyor, ancak şirket üzerinde çalıştığı aracı ne zaman duyurabileceği ya da neler yapabileceği konusunda herhangi bir bilgi vermedi.
Bir başka Çinli şirket olan Baidu, Mart ayında “Ernie Bot” adını verdiği bir yapay zeka aracını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Baidu, aynı adı taşıyan arama motorunun yanı sıra harita platformu Baidu Maps, çevrimiçi ansiklopedi Baidu Baike, bulut depolama hizmeti Baidu Wangpan ve daha fazlası gibi internetle ilgili diğer bir dizi hizmetiyle tanınıyor. Ayrıca sürücüsüz bir araba geliştirmek için yapay zeka teknolojisinden de yararlanıyor.
Açılımı Enhanced Representation through kNowledge IntEgration olan Ernie ilk olarak 2019’da ortaya çıktı ve o zamandan beri konuşma yanıtları üretebilen ChatGPT benzeri bir araca dönüştü. 2021’in sonlarında Baidu, modeli “devasa yapılandırılmamış veriler ve devasa bir bilgi grafiği” üzerinde eğittiğini ve “hem doğal dil anlama (NLU) hem de üretme (NLG) konusunda başarılı olduğunu” söyledi.
Örneğin Snapchat, ChatGPT’nin uygulama içi versiyonu olarak çalışan ve kullanıcıların yemek tarifi önerileri istemesine veya seyahat planlamasına olanak tanıyan bir “My AI” sohbet robotu üzerinde çalışıyor. Ancak Snapchat’in güven ve güvenlik kurallarını ihlal etmekten kaçınmak üzere eğitildiği için ChatGPT’den daha sınırlayıcı. Hizmet şimdilik yalnızca Snapchat’in aylık 3,99 dolarlık Plus abonelerine sunuluyor, ancak CEO Evan Spiegel sonunda tüm kullanıcılara sunmayı planlıyor.
Character.AI bu araçlardan bir diğeri ve Google’ın LaMDA teknolojisinin geliştiricilerinden geliyor. Site, gerçek kişilerden ya da Elon Musk, Mark Zuckerberg ya da Tony Stark gibi kurgusal karakterlerden esinlenerek modellenmiş sohbet botları oluşturmanıza ya da bunlara göz atmanıza olanak tanıyor. Bu botlarla “sohbet ederken”, yapay zeka o kişinin ya da karakterin kişiliğine benzer bir şekilde yanıt vermeye çalışıyor. Ancak, bu botların yapabildiği tek şey bu değil, bazıları kitap önerileri oluşturmaya, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmaya, yeni bir dil pratiği yapmaya ve daha fazlasına yardımcı olmak için tasarlandı.
Bu arada, Çinli oyun firması NetEase, CNBC’nin haberine göre, eğitim iştiraki Youdao’nun bazı eğitim ürünlerine yapay zeka destekli araçlar eklemeyi planladığını duyurdu. Bu aracın tam olarak ne işe yarayacağı henüz belli değil, ancak şirketin bu teknolojiyi gelecek oyunlarından birinde de kullanmak istediği anlaşılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.